Aquasolar.be - Energiebesparing met zonne-energie en zonneboilers Online platform over alternatieve energie en zuinige verwarming

 

De hoogrendementsketel: Werking en voordelen

Zoek je een verwarmingsketel die de gebruikte warmte voor een deel recupereert? Kies dan voor een hoogrendementsketel. In dit artikel bespreken we de voordelen en werking van een HR-ketel.

 

gebruik van een hoogrendementsketel

Werking van een hoogrendementsketel

Een HR-ketel zal het koude retourwater opnieuw opwarmen met rookgassen. De waterdamp zal voor een deel condenseren en terug overgedragen worden. Zo bespaar je energie, omdat er een deel terug gerecupereerd wordt.

 

Voordelen van de HR-ketel

Het rendement van een HR-ketel ligt een flink pak hoger dan van traditionele ketels. Een deel van de warmte wordt gerecupereerd. Daardoor bespaar je ook op je energiefactuur. Daarnaast help je ook het milieu een handje. Je verbruikt minder energiebronnen waarvan de natuurlijke voorraden slinken.

 

Soorten lage temperatuurketels

Dit soort ketels heet ook wel lage temperatuurketel, omwille van de warmterecuperatie. HR-ketels zijn op te delen in verschillende soorten. Zo zijn er onder meer standaard HR-ketels, HR+-ketels, en de HR Top-label ketels. Deze laatste heet ook wel condensatieketel. Deze ketel haalt het hoogste rendement van allemaal. Maar liefst 107% van alle warmte wordt terug gerecupereerd.

 

Tips voor het aankopen

Let er altijd op dat de ketel voorzien is van het juiste keuringslabel. Het Europese CE-veiligheidslabel is verplicht. Indien dit label niet vermeld is, zal een installateur dit niet willen installeren. Koop dus nooit goedkope ketels via buitenlandse webshops. Als je niet zeker bent van de kwaliteit, vermijd dan de aankoop ervan. De hogere prijs van een hr-ketel, wordt snel gecompenseerd door het grotere rendement. Daarnaast kan je vaak ook nog heel wat premies krijgen, waardoor het nog interessanter wordt.