Aquasolar.be - Energiebesparing met zonne-energie en zonneboilers Online platform over alternatieve energie en zuinige verwarming

 

Isoleren, groene energie en ventileren gaan hand in hand!

Ventileren is als ademhalen. Oude, gebruikte, binnenlucht wordt vervangen door verse, schone buitenlucht. Als onze huizen niet zouden 'ademen' zou er een letterlijk verstikkend klimaat ontstaan. Ventileren moet. Er zijn verschillende soorten systemen die dat voor ons kunnen regelen. We bespreken hier ventilatiesystemen van type D. Je vindt dat op internet als 'ventilatie D' of 'D ventilatie'. Ook als gesproken wordt over balansventilatie, dan gaat het om type D systemen.

 

Ventilatie woning

Dubbel mechanisch

Kenmerkend voor type D ventilatie is dat het om systemen gaat die zowel de afvoer van oude lucht als de aanvoer van verse met een mechaniek voor elkaar brengen. In tegenstelling tot systemen van type C waarbij alleen de uitgaande lucht mechanisch wordt afgevoerd, waarna de verse buitenlucht, doordat er onderdruk ontstaat, vanzelf via roosters naar binnen komt. Type D systemen blazen niet alleen, maar zuigen ook mechanisch. Zo'n dubbel mechaniek heeft belangrijke voordelen.

Ben je van plan om een passiefwoning te bouwen die energieneutraal is, dan is het aangewezen om te kiezen voor een ventilatiesysteem dat volledig automatisch gestuurd wordt. Zo zijn koudebruggen uit den boze. Het regelen van de af- en toevoer gebeurt volledig automatisch aan de hand van een slimme buiten sensor met tijdschakeling.

 

Meer controle als belangrijkste troef

Doordat ook de binnenkomende luchtstroom door het systeem zelf naar binnen wordt gezogen, is het mogelijk om die lucht bij het binnenkomen beter te controleren. En als het nodig is te reguleren. Dat is veel lastiger te realiseren bij roosters die door het hele huis zitten. Het is bij D ventilatie heel gemakkelijk om de binnenstromende lucht te filteren met elektrostatische of anti-bacteriologische filters. Zo kan de lucht worden ontdaan van pollen of stuifmeel. Elke stof die te filteren is, kan worden buitengesloten. Het is of het hele huis een mondkapje draagt. Dat is een enorm voordeel vooral voor mensen met COPD (chronische bronchitis en longemfyseem).

 

Temperatuurcomfort

Een ander belangrijk voordeel van het combineren van blazen en zuigen zoals D ventilatie dat doet, heeft te maken met de temperatuur van de lucht. Die is binnen en buiten uiteraard lang niet altijd hetzelfde. Vooral in de winter haal je letterlijk de vrieskou naar binnen bij het ventileren. Maar niet bij type D systemen, want die maken heel slim gebruik van de warmere binnenlucht om de binnenkomende lucht mee voor te verwarmen voor dat die in huis wordt losgelaten. Dat gebeurt door het tegen elkaar aan monteren van de buizen met inkomende lucht en die met uitgaande lucht. Zo nemen de luchtstromen uiteraard elkaars warmte over. De uitgaande lucht verdwijnt, maar de verse heeft op die manier alvast de binnentemperatuur gekregen. En die buitenlucht wordt dus 's winters bij binnenkomst verwarmd. Dat spaart verwarmingskosten. En als het hoogzomer is wordt de binnenlucht, die uit de schaduw komt, afgekoeld. Dat spaart verkoelingskosten.

ventilatiesysteem D

 

Vers, fris en comfortabel!

Met andere woorden: als uw huis ademt met een type D ventilatiesysteem, dan is de verse lucht in uw huis werkelijk frisser en ook comfortabeler qua temperatuur. Dat is goed om te weten. Misschien speciaal voor longpatiƫnten en mensen onder de rook van bijvoorbeeld Pernis. Maar eigenlijk voor iedereen die frisse lucht weet te waarderen.