Aquasolar.be - Energiebesparing met zonne-energie en zonneboilers Online platform over alternatieve energie en zuinige verwarming

 

Warmtepompen: Werking en soorten

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke manier om jouw woning te verwarmen, dan is een warmtepomp een echte aanrader. Dit type verwarming haalt zo’n 80% van zijn energie uit de omgeving (aarde, water en lucht). Het verbruik ligt 5x lager dan bij een traditionele verwarmingsketel. Een warmtepomp is dus niet alleen een goede zaak voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

 

Warmtepomp plaatsen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte van lage temperatuur uit de natuur, met name uit de bodem, lucht of het grondwater. Die warmte wordt op een hogere temperatuur afgegeven in de woning. Bij dit milieuvriendelijke principe is maar liefst 75% van de warmteproductie gratis.

Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Warmtepompen werken meestal op basis van de compressietechniek. Daarbij wordt de warmte uit de omgeving gehaald via een koelvloeistof die de warmte transporteert.

Vanuit de warmtepomp wordt de koelvloeistof naar de verdamper gebracht die zich buiten de woning bevindt. De vloeistof neemt dan de warmte uit de omgeving op door het temperatuurverschil. Belangrijk om te weten: De koelvloeistof zal verdampen omdat deze al op vrij lage temperatuur haar kookpunt bereikt.

De damp wordt vervolgens samengeperst door een compressor tot deze een hogere temperatuur bereikt dan het water of de lucht van de verwarmingsinstallatie.

De warme damp geeft op zijn beurt warmte af aan de verwarmingsinstallatie. Dat gebeurt in een condensor. Via het ontspanningsventiel wordt vervolgens de druk verlaagd waardoor de damp weer afkoelt. De damp zal daardoor condenseren en terug een vloeistof worden. Nadien kan het hele proces opnieuw beginnen.

De warmte die vrijkomt kan uiteindelijk gebruikt worden voor de centrale verwarming, het opwekken van warm water of zelfs voor de verwarming van het zwembad.

 

 

Prijs warmtepompen

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp. Er zijn 4 soorten warmtepompen op de markt met elk hun eigen kostprijs:

Grond-water warmtepomp: Vanaf 10.000 à 15.000 euro
Water-water warmtepomp: Vanaf 15.000 euro
Lucht-lucht warmtepomp: Vanaf 4.000 à 7.000 euro
Lucht-water warmtepomp: Vanaf 4.000 à 7.000 euro

TIP: De installatie van een warmtepomp gebeurt best met de nodige voorzichtigheid. Je doet er dus goed aan een vakman in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen en jou te verzekeren van kwaliteit.

 

 

Wamtepomp laten installeren

 

 

Soorten warmtepompen

Binnen het assortiment warmtepompen wordt een onderscheid gemaakt tussen de grond-water, water-water, lucht-lucht en lucht-water warmtepomp. We halen kort de eigenschappen per soort aan.

 

grond-water warmtepomp

1. Grond-water warmtepomp

Bij deze warmtepomp wordt de warmte aan de aarde onttrokken. Daarvoor wordt een buizennetwerk onder de grond aangelegd. Daarin loopt een vorstvrij mengsel van glycol en water. Het mengsel neemt de warmte uit de grond.

Via een warmtewisselaar wordt de warmte afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in huis. Afhankelijk van de beschikbare ruimte worden de buizen horizontaal of verticaal in de grond geplaatst.

Bij een horizontaal buizennetwerk bedraagt de nodige oppervlakte zo'n 2x de woonoppervlakte. Bij het verticale systeem worden boringen gedaan die variëren van 25m tot 125m diepte.

 

 

water-water warmtepomp

2. Water-water warmtepomp

Dit systeem haalt zijn warmte uit opgepompt grondwater, of koel- of oppervlaktewater. De warmte wordt dan gebruikt voor de waterverwarming van de centrale verwarming.

Er worden voor dit warmtepompsysteem eigenlijk 2 putten aangelegd. Een pompput die het grondwater aanzuigt via een onderwaterpomp. Uit dit grondwater wordt de warmte gehaald door de warmtepomp. Via de retourput wordt het inmiddels koude water teruggegeven aan het grondwater.

Hoewel de water-water warmtepomp het duurst is, levert deze wel het grootste rendement op. Let wel op want bij dit systeem moet je toestemming vragen om grondwater te mogen oppompen.

 

 

lucht-lucht warmtepomp

3. Lucht-lucht warmtepomp

Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt de warmte uit de lucht onttrokken. In tegenstelling tot de bovenvermelde systemen, is het een vrij goedkope methode die toch een mooi rendement oplevert. Verder is het zowel toe te passen bij renovatie als nieuwbouw.

Het verschil met de andere soorten warmtepompen? De gegenereerde warmte wordt niet verbonden met de centrale verwarming maar wordt wel rechtstreeks aangesloten op ventilatoren in huis. Dit type warmtepomp wordt vaak als extra verwarming ingezet en kan ook ingesteld worden als airconditioning.

 

 

lucht-water warmtepomp

4. Lucht-water warmtepomp

Net als bij een lucht-lucht warmtepomp wordt de warmte ook hier uit de lucht onttrokken. Het grote verschil schuilt hem echter in de manier waarop de warmte wordt afgegeven. Bij een lucht-lucht warmtepomp gebeurt het via een ventilator. Bij een lucht-water warmtepomp gebeurt het via de centrale verwarmingselementen in huis.

De warme lucht kan gebruikt worden om het water in de verwarmingsleidingen te verwarmen. Hou er rekening mee dat een lucht-water warmtepomp het CV-water verwarmt op een lage temperatuur waardoor je dus gebruik moet maken van lage temperatuurverwarming. Een lucht-water warmtepomp kan echter ook gebruikt worden voor het opwarmen van het sanitaire water.