Aquasolar.be - Energiebesparing met zonne-energie en zonneboilers Online platform over alternatieve energie en zuinige verwarming

 

Zonneboilers: Samen voor een beter milieu

Je kan op verschillende manieren energie besparen. Door te isoleren, door zonnepanelen aan te schaffen, door LED-lampen te plaatsen, ... Steeds meer mensen overwegen ook om in een zonneboiler te investeren. Geen gek idee natuurlijk, want je haalt daarmee een middel voor gratis en schone energievoorziening in huis. Een zonneboiler is dus goed voor je portemonnee en voor het milieu. Alles over de werking, eigenschappen en prijzen van zonneboilers lees je hier.

 

Voorbeeld zonnecollectoren

Hoe werkt een zonneboiler?

Een belangrijk onderdeel van een zonneboiler is de zonnecollector. Deze plaat (meestal zijn het er meerdere) ligt op het dak om daar de energie van de zon op te vangen en is verbonden met een boiler. De vloeistof in de zonnecollector warmt op door middel van de zon en warmt zo ook het water in het voorraadvat van de boiler op. Kortom, het is de zon die het water verwarmt. Het warm water is m.a.w. gratis waardoor je kan besparen op gas of elektriciteit.

Men houdt 50l per persoon aan als richtlijn voor de dagelijkse behoefte. Een gezin van 4 heeft dus een boiler nodig met een inhoud van 200l. Het water in de boiler zal niet helemaal door de zonne-energie verwarmd kunnen worden. Gemiddeld gaat men uit van een rendement van 60%. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van zo'n 240 m3 gas, of ongeveer €140 per jaar.

 

Zonneboiler prijs

De capaciteit van de zonneboiler en het aantal en type zonnecollectoren hebben de grootste invloed op de kostprijs van een zonneboiler. Enkele richtprijzen:

– Zonneboiler 100 liter, 1 zonnecollector: ± €2.000 – €2.700
– Zonneboiler 200 liter, 2 zonnecollectoren: ± €3.400 – €3.900
– Zonneboiler 300 liter, 3 zonnecollectoren: ± €4.800 – €5.700

Dankzij de premie van de netbeheerder voor zonneboilers geplaatst in woningen in het Vlaams Gewest kan je de investering in een zonneboiler sneller terugverdienen. Voor de plaatsing van een zonneboiler kan je een premie bekomen van €550 per m² collectoroppervlak. Deze vergoeding zal echter niet hoger dan €2.750 zijn en zal maximum 40% van het factuurbedrag bedragen. Daarnaast verstrekken sommige gemeenten ook nog een extra premie. Je moet natuurlijk telkens voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze premies.

Dankzij de premies wordt de investering in een zonneboiler nog aantrekkelijker en gaat de verwachte terugverdientijd omlaag. Zo heb je de zonneboiler, afhankelijk van een aantal factoren zoals de aankoopprijs en het rendement van het toestel, gemiddeld binnen 15 tot 20 jaar terugverdiend.

 

Vloerverwarming combineren met een zonneboiler

Een zonneboiler kan ingezet worden om water te verwarmen voor huishoudelijke taken, maar ook om de vloerverwarming te laten werken. Het principe is hetzelfde. Namelijk dat het warme water dat door de verwarmingsbuizen stroomt, opgewarmd wordt door de zon. Opnieuw scheelt dat heel wat geld door de besparing op energie.

 

Zonneboiler

 

Voordelen zonneboilers

Een zonneboiler laten installeren is een investering van enkele duizenden euro's. Iets wat dus wel de nodige overweging waard is. Om je daarbij wat duidelijkheid te verstrekken, vind je hier een lijst met de voordelen van een zonneboiler.

1. Besparing voor het milieu

Met het gebruik van een zonneboiler ontlast je het milieu enorm. Met een levensduur van 25 à 30 jaar verminder je de CO2-uitstoot van je woning aanzienlijk.

2. Kostenbesparend

Een zonneboiler kan op jaarbasis ongeveer 50% à 65% van je sanitair water verwarmen. Op die manier bespaar je natuurlijk op je energiefactuur.

3. Hoog rendement

Zonnecollectoren hebben een zeer hoog rendement in vergelijking met zonnepanelen. Verwar deze twee niet. Zonnecollectoren verwarmen water met zonne-energie terwijl zonnepanelen de zonne-energie omzetten in elektrische energie. De omzetting van zonne-energie in elektriciteit is lastiger dan de omzetting in warmte. Zonnecollectoren zijn daarom tot wel 4 keer efficiënter dan zonnepanelen.

4. Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet dan bij zonnepanelen

Waar eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding moeten betalen omdat zonnepanelen extensief van het elektriciteitsnet gebruik maken, hoeven eigenaars van een zonneboiler dat niet. Een zonneboiler verbruikt op jaarbasis slechts zo'n €10 aan elektriciteit.

5. Onderhoudsvriendelijk

Een zonneboiler vraagt weinig onderhoud. 1 onderhoudsbeurt op jaarbasis is voldoende.

6. Kan gebruikt worden i.c.m. de bestaande verwarmingsbron

Op welke manier je jouw huis ook verwarmt, het kan altijd gecombineerd worden met een zonneboiler. Het maakt dus niet uit of je stookt op olie, gas, elektriciteit, ... met een zonneboiler kan je een deel van je sanitair water gratis verwarmen.

7. Een zonneboiler heeft geen tropisch klimaat nodig

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeft men niet in een tropisch land te wonen om een zonneboiler interessant te maken. In ons klimaat schijnt de zon voldoende om een zonneboiler rendabel te maken.

 

Nadelen zonneboilers

Net zoals aan elk ander systeem, zijn er ook aan zonneboilers enkele minpuntjes verbonden. Hoewel ze niet opwegen tegen de vele voordelen, geven we een overzicht.

1. Grote investering

Een zonneboiler kost al snel tussen de €2.000 en €6.000. Gelukkig maken de mogelijke energiebesparing en premies deze investering heel aantrekkelijk.

2. Een zonneboilerinstallatie neemt ruimte in

Voor de installatie van de zonneboiler moet je wel wat ruimte vrijmaken. Niet alleen voor de zonneboiler zelf, die al gauw zo'n 1x2 meter inneemt, maar ook voor een eventueel opslagvat (ongeveer 1x2m) en de zonnecollectoren op het dak.

3. Een zonneboiler vervangt de bestaande ketel NIET

Een zonneboiler is geen vervanging voor de bestaande ketel en kan slechts gedeeltelijk (meestal maximaal 60%) in de warmwaterbehoefte voorzien. Is het weer minder mooi en kouder, dan zal de zonneboiler niet genoeg vermogen hebben en moet je terugvallen op de bestaande ketel om het water bij te verwarmen.

4. Zonnecollectoren op het dak

Niet iedereen vindt de zonnecollectoren die op het dak geplaatst moeten worden mooi. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei afwerkingen mogelijk waardoor je ze minder kan laten opvallen of passend maken met de uitstraling van jouw woning.

 

Voorbeeld zonneboiler installatie